Cheltuieli reduse la 5% în unele cazuri

 

În mai 2018, Microsoft promitea o împărțire a veniturilor mai generoase pentru dezvoltatorii de softuri care propuneau programele create de ei  pe Microsoft Store. Societatea și-a ținut cuvântul. Și-a modificat condițiile și a redus cu 5%  comisionul minim.

 

Cu ocazia ultimei conferințe la Build, în mai 2018, Microsoft a făcut o promisiune importantă: aceea că va face o împărțire mai  profitabilă a încasărilor cu dezvoltatorii  de pe Microsoft Store. Mai exact, societatea anunța că dorește să se distanțeze de tradiționale repartiție 70-30 și avansa posibilitatea pentru dezvoltatori, în anumite cazuri, să bage în buzunar 95% din venituri. O excepție importantă: jocurile nu vor fi vizate de această evoluție. De altfel,  Microsoft explica astfel că vrea să introducă o deosebire între cumpărăturile motivate de recomandările platformei sale și cele făcute direct după sosirea utilizatorului pe pagină de la o sursă terță.

 

Zece luni mai târziu, Microsoft a publicat săptămâna aceasta actualizarea condițiilor sale. Intrată în vigoare la 5 martie, această evoluție nu rezervă o surpriză plăcută pentru dezvoltatorii de jocuri, deoarece Microsoft va continua ca până acum să înghită 30% din încasările nete din jocuri cât și din microtranzacțiile din aceste jocuri. Același regim și pentru „aplicațiile și produsele in-app cumpărate de clienți de pe Microsoft Store pentru Întreprinderi; Microsoft Store pentru Educație; Microsoft Store pe dispozitivele Windows 8 sau Windows Phone 8”.

 

În schimb,  comisionul de bază reținută de Microsoft a coborât la 5% pentru „toate  aplicațiile care nu sunt jocuri” și care sunt cumpărate de pe Windows 10 și nu pe o consolă Xbox. Plafonul este din start de 15% pentru orice achiziție de pe o consolă din familia Xbox. Microsoft arată de altfel că comisionul său  urcă la 15%  dacă „achiziția clientului a fost pilotată de Microsoft (această achiziție fiind marcată de un OCID)”. Un OCID este un element adăugat la URL de Microsoft când utilizatorul folosește unul din instrumentele sale (pagina de selecție, recomandarea magazinului…) pentru descoperirea unei aplicații.

 

În practică, dezvoltatorii nu vor încasa așadar 95% din încasările nete decât dacă utilizatorul cumpără o aplicație (care nu este un joc) de pe un PC care are instalat Windows 10 ajungând direct pe pagină (de exemplu de pe un motor de căutare). În celelalte cazuri, Microsoft își va acorda o parte de 15 sau 39%. Mecanismul poate părea puțin complicat, dar este oricum mai generos pentru dezvoltatori decât o împărțire sistematică pe o bază de 70-30. Rămâne de văzut dacă acest lucru va fi de ajuns să atragă dezvoltatorii care s-au mulțumit până acum  să lucreze pe Android și iOS.

Sursa