Așteptată de mai multe săptămâni, prezentarea Hololens 2 nu a dezamăgit: noua cască de realitate mixtă de la Microsoft pare să fie mult mai reușită decât predecesoarea.

 

Hololens este  acea cască de „realitate mixtă” care a făcut să se vorbească mult despre ea în urmă cu câțiva ani, fiind prima care miza pe o afișare 3D, pentru a da iluzia proiectării de holograme într-un mediu real. Un produs impresionant din punct de vedere tehnic, dar care suferea din cauza unor anumite defecte de debutant, începând cu un câmp al vederii foarte limitat. Cu această a doua versiune, Microsoft vrea totodată să îmbunătățească imaginea redată, dar și imersiunea și confortul. Acest lucru are loc printr-un câmp al vederii dublu față de prima cască Hololens, și asta se întâmplă „fără pierderea definiției”, conform lui Alex Kipman, responsabil al proiectului (o definiție de „2K pentru fiecare ochi”).

 

Designul căștii a fost și el revizuit, cu o mai bună repartizare a greutății, un sistem de fixare mai ergonomic, cât și posibilitatea de a ridica partea din față pentru a putea vedea oricând mediul real. În fine, în ceea ce privește imersiunea, Hololens 2 poate recunoaște acum toată mâna utilizatorului, care va putea astfel interacționa în mod mai natural cu obiectele virtuale. Puteți apăsa butoanele cu un deget sau cu toată palma, să rotiți un potențiometru ținându-l cu două degete, să cântați la pian apăsând cu precizie pe fiecare clapă, să prindeți de colțurile unui obiect pentru a-l mări dintr-o dată… Folosirea aparatului pare acum mult mai naturală.

 

Trebuie totuși să fim conștienți că Hololens 2 nu este în nici un caz destinat publicului larg, fiind rezervat doar unei utilizări strict profesionale, după cum stau mărturie numeroasele parteneriate semnate cu mai multe companii, din toate domeniile industriei. Pentru munca de colaborare, pentru a ajuta la rezolvarea problemelor materiale… Întrebuințările sunt numeroase și, mai ales, Microsoft vrea să încurajeze dezvoltatorii să inventeze altele. Compania își dorește astfel o parte de software deosebit de deschisă, care să-i permită în special oricui să își creeze propriul magazin de aplicație Hololens sau să deschidă compatibilitatea altor navigatori web (Firefox ar trebui astfel să fie disponibil pe aparat). Cloud-ul Microsoft Azure este și el exploatat și va fi mai ales folosit pentru a-i permite căștii să afișeze cea mai bună imagine 3D fără supraîncărcarea sistemului SoC Qualcomm integrat în cască. Kipman a arătat ca exemplu o piesă de mecanică al cărei număr de poligoane a crescut mult datorită cloud-ului.

 

Vândut la un preț de 3 500 $ sau propus sub forma unui abonament lunar de 125$/lună, Hololens 2 pare să fie o versiune mult mai reușită, care elimină multe din defectele primei generații.

Sursa