După masacrul celor 50 de persoane în Noua Zeelandă, Facebook și Instagram au luat decizia de a interzice sistematic conținuturile asimilate naționalismului și separatismului alb pe platformele lor.

În timp ce grupările separatiste albe au fost deja interzise pe rețeaua socială, Facebook a anunțat ieri pe blogul său că a luat decizia de a interzice și publicațiile legate de naționalismul și separatismul alb. Acestea neputând fi, conform rețelei sociale, “în mod semnificativ separate” de grupările atroce interzise pe platformele sale, grupul a anunțat că măsura va fi efectivă începând cu sătpămâna viitoare pe Facebook și pe Instagram.

Din nefericire, mai sunt oameni care vor tenta să dejoace sistemele noastre pentru a răspândi ura” – Facebook.

O decizie care scoate în evidență eforturile rețelei sociale în lupta împotriva difuzării conținuturilor atroce. Acum câteva zile, 50 de personae au fost masacrate în două moschei din Noua Zeelandă. Cu camera montată pe cap, teroristul a reușit să difuzeze masacrul timp de mai multe minute în direct pe platformă înainte ca video să fie retras.

Facebook face un pas înapoi privitor la naționalism  

Dacă Facebook afirmă că luptă contra publicărilor ilegale și atroce, o anchetă publicată anul trecut pe site-ul Motherboard arată documente interne societății americane, care autorizează naționalismul alb pe platforma sa. O poziție pe care rețeaua socială o apărase până acum, argumentând că această « excepție » includea « concepte mai largi de naționalism și de separatism precum mândria americană și separatismul basc, care sunt o parte importantă a identității persoanelor ». După trei luni de studii, decizia pare luată. Începând de săptămâna viitoare, utilizatorii care caută acest tip de conținuturi pe Facebook și Instagram vor fi automat redirecționați către organismul cu scop nelucrativ Life After Hate, care ajută internauții să părăsească grupările atroce.