Dincolo de acordul dintre Apple și Qualcomm, nu trebuie să ne așteptăm să descoperim un iPhone 5G în 2019.

Apple și Qualcomm au renunțat la bătălia lor legală dar acest lucru nu înseamnă că vom vedea noul iPhone 5G anul acesta. Joi, cele două părți au anunțat finalul bătăliei pentru licenta de patentare, găsind o soluție la o dispută de peste doi ani cu privire la licențe.

Apple a acuzat Qualcomm de practici neconcurențiale care ar fi condus la creșterea prețurilor chip-urilor, competiție limitată și greutate în deciziile consumatorile. Qualcomm a răspuns că producerea iPhone nu ar fi posibilă fără tehnologia sa și că trebuie să fie plătită pentru elementele inovatoare.

Finalul unei bătălii legale

Acest acord rezolvă toate conflictele dintre cele două companii, la nivel mondial.  Apple a semnat, de asemenea, cu Qualcomm un contract de furnizare a chip-urilor, contract valabil pe mai mulți ani ce oferă din nou accesul la modemurile exclusiviste ale companiei.

După ani de dezvoltare a rețelelor 5G, acestea au fost, în final, lansate. Toți producătorii principali de telefoane cu Android și-au anunțat intenția de a lansa anul acesta un device 5G, lucru care nu se întâmplă în cazul Apple.

Niciun iPhone 5G înainte de finalul lui 2020?

Compania Cupertino lucre cu chip-uri 5G de la Intel dar producătorul a avut probleme în ceea ce privește realizarea produsului. La câteva ore de la anunțul privind acordul Apple și Qualcomm, Intel a anunțat că retrage modemurile 5G de pe piață. Aceasta este, probabil, motivul pentru care Apple a ajuns la masa de discuții cu Qualcomm.

Dar chiar dacă Apple și Qualcomm lucrează, din nou, împreună va dura puțin până la realizarea unui iPhone 5G. Apple ar putea introduce un astfel de device în 2020 dar nu mai devreme. Deci nu așteptați vești pentru luna Septembrie.

 

 

Tehnologie complexă

A pune un modem într-un telefon nu este la fel de ușor ca a cumpara acest component. Un telefon are nevoie de mai mult de un modem pentru a se conecta la o rețea celulară. Designerii telefonului au nevoie de acces la software-ul producatorului modemului iar un telefon are nevoie de chip-uri de radio frecvență și alte componente care necesită spațiu în cadrul device-ului. Mărimea și caracteristicile modem-ului dictează aspect cu privire la design-ul iPhone-ului în sine.

Producătorii trebuie să poate și să testeze modemurile pe device-urilor lor înainte de a începe producția de masa. Operatorii au nevoie de timp că certifice telefoanele pentru a fi sigure că ele funcționează corespounzător în rețelele lor și să ofere viteza promisă de download.

Deoarece 5G reprezintă un nou standard, certificarea și testarea nu reprezintă o rutină așa cum era în cazul device-urilor 4G. Apple începe, de obicei, să vândă telefoanele iPhone de îndată ce dezvăluite. În volume mari. „Trebuie să termine design-ul în primăvară că să poate începe vânzarea în toamnă„, a afirmat Bob O Donnel, analist la Technalysis Research .

Umătorul iPhone va ajunge pe piață în Septembrie, adică în doar cinci luni. Este prea târziu pentru toate testele necesare. „Credem că Apple și Qualcomm ar trebui să începe să lucreze împreună chiar de luna această pentru ca Apple să poate lansa smartphone-uri compatibile 5G pentru iPhone în Septembrie 2020”, a afirmat Mike Walkley, analist la Canaccord Genuity. Și au mai rămas doar 12 zile.

Adaptarea modemului X55 la iPhone

Apple a conceput propriul său processor dar se bazează pe chip-uri de la companii externe precum Qualcomm, pentru conectarea la rețea. Cei mai mulți producători din lumea Android folosesc prosoarele Snapdragon de la Qualcomm pentru a integra modemul în cadrul procesorului. Acest lucru îmbunătățește durata de viață a bateriei și are și alte avantaje.

În cazul Apple, Qualcomm folosește modem-ul care este integrat în cadrul procesoarelor Snapdragon, în înconjoară cu un chipset diferit și incluse software-uri diferite și alte elemente pentru a-l face să funcționeze. Având în vedere ca Apple este singurul client smartphone care necesită un modem individual, Qualcomm trebuie să face chip-uri personalizate.

James Thompson, directorul ethnic al Qualcomm, a afirmat process din Ianuarea că există un cost de aproximativ 250 de milioane de dolari anual pentru companie în vederea producerii de modemuri pentru Apple.

 Rețelele 5G sunt încă noi

Chiar dacă un modem pentru Apple ar fi fost gata în 2019 este puțin probabil să fi fost realizată o trecere imediată la 5G. Rareori compania folosește imediat noile tehnologii, preferând să aștepte întâi rezolvarea bug-urilor. Aceasta are o întârziere aproape cu o generație față de companiile concurente ce folosesc Android în cee ace privește tehnologiile 3G și 4G. Același lucru se va întâmpla și cu 5G.

Sursa