Wired a putut worbi cu Mark Cerny, marele specialist hardware de la Sony, despre următorul Playstation. Deci acum avem primele informații oficiale despre viitoarea consolă a Japonezilor.

Nu spuneți PS5 încă, ci PlayStation „Next-Gen”. Colegii noștri de la Wired au putut vorbi cu Mark Cerny, arhitect pricipal al PS4, care își păstrează rolul și în cadrul realizării noului dispozitiv. Dacă cineva vrea să înțeleagă punctul de plecare al noii consule va afirma că este mai mult decât o simplă evoluție, în lumina informațiilor disponibile..și totuși este încă dificil să vedem altceva.

Trebuie totuși să spunem că PS5 nu va revoluționa consola. Va folosi încă suportul fizic și va fi compatibil cu jocurile PS4. Într-o perioadă în care Google investește masiv în tehnologia cloud de gaming cu Stadia – promitând o experiență ce nu va depinde de console – Sony consideră că următoarea generație va fi una de tranizție. În mod clar, acest lucru nu înseamnă absența sistemului cloud însă se dorește împrumutarea caractersiticilor tehnice.

Iar dacă acestă recompatibilizare este posibilă, motivul este faptul că PlayStation Next-Gen folosește baza realizată în AMD pentru PS4, cu a treia generație de procesoare RYZEN 8-CORE și CPU încorporat în baza de 7nm a arhitecturii Zen 2, responsabilă de susținerea Ray Tracing. O nouă tehnologie recent descoperită de Nvidia în cadrul GPU 20xx. În esență, este vorba de reproducerea comportamentului luminii și a reflexiilor sale pentru a obține un efect vizual deosebit. Astfel se așteptă o creștere a calității imagine. Sony menționează, de asemenea, și sistemul de sunet 3D pentru o mai bună imersie în lumea jocurilor.

 

Folosirea SSD pentru a elimina timpii de încărcare

Dar aceste lucruri nu sunt cele mai interesante. Adevărata noutate este data de 3 litere: SSD. Sony pare că a înțeles, în sfărșit, rolul acestui tip de hard disk, care ar trebui deja inclus în sistemul de bază PS4 Pro. Aici Nippon prezintă un demo ce vorbește de la sine: un timp de încărcare de 15 secunde în cazul jocului Spider Man ajunge la..0,8 secunde.

Acest lucru îmbunătățește, cu adevărat, viețile jucătorilor oferindu-le o experiență inedită, fără timpi de așteptare. Un mare plus este reprezentat de faptul că lumile și mediile se vor încărca mult mai rapid. Nu mai este nevoie să aștepți 30 secunde în cazul fiecărei vieți pierdute (da, ne referim la Sekiro și Bloodborne) sau pentru fiecare misiune nouă. Pentru a atinge acest performanțe, Sony a realizat mai multi optimizări însă nu sunt oferite mai multe detalii.

 

Nu înainte de 2020 (în cel mai bun caz)

Nu se cunoaște nicio informație despre data lansării consolei. Știm doar că aceasta nu va intra pe piață în 2019. Totuși, putem afirma că ea va fi gata până la finalul anului 2020. Este o perioadă potrivită pentru achiziționarea unei noi console, trecând epoca PS4. Se pune în discuție problema jocurilor lansate la finalul generației, așa cum a fost cazul jocurilor The Last of Us și GTA 5 în contextul PS3, jocuri ce probabil vor fi publicate pe ambele platforme. Jocurile candidate pentru această tranziție includ Death Stranding, viitorul joc Hideo Kojima (Metal Gear Solid), și  The Last of Us 2 de la the Naughty Dog studio (Crash Bandicoot, Uncharted).

Sursa