Dezvoltat de start-up Vaonis, telescopul Stellina se dorește a fi un aparat care răspunde tehnologiilor, conectat și mai ales funcționând în mod intuitiv.

Vaonis este o societate creată în 2016, cu sediul la periferia Montpellier. Aceasta a proiectat Stellina, un telescop de nouă generație care propune o observare astronomică facilă și intuitivă.

Prezentat ca un „smart” telescop, Stellina se remarcă mai ales prin designul său futurist. Uitați de tubul lung al telescoapelor clasice. Primele machete vin din 2014, dar dezvoltarea aparatului ar trebui să se finalizeze la sfârșitul acestui an, cu livrările promise înainte de Crăciun 2019. În acești ani, Stellina a avut mai multe prețuri care recompensau inovația produsului și designul. Red Dot Design Award i-a atribuit un preț în categoria design produs.

Funcții inteligente

În plus de design, telescopul de distinge prin utilizarea unei aplicații numită “Stellinapp”. Vaonis promite o instalare și un demaraj rapid în mai puțin de 3 minute. Amestecul de optică, mecanică și electronică permite observarea aproape imediată. Aplicația care este deja disponibilă pe iOS sau Android permite alegerea focalizării și folosirea autofocusării integrate. Se adaugă filtrul prevăzut pentru expunerea fotografiilor captate. Prin intermediul unei tablete sau a unui smartphone, observarea se face în direct, iar rezultatul poate fi partajat pe rețelele de socializare.

Ansamblul propus de Vaonis vizează separarea de constrângerile legate de observarea astronomică. Unii vor spune că aceste dificultăți fac parte din plăcere, dar nu putem totuși să nu salutăm dorința de democratizare a astrofotografiei. Este prevăzută o trasare automată a subiectului cu o focalizare adaptată alături de o îmbunătățire automată a clișeelor datorită stacking al imaginilor („dispunere de actualizări”).

3 000 € preț de achiziție

Telescopul utilizează o optică dublet ED 80 mm asociată unui captor Sony CMOS de 6,4 Mpx, care va putea înregistra în UHD. Sunt prezente captoare de temperatura sau umiditate alături de filtre antipoluare luminoasă UV/IR. Este dispus un rezistor de încălzire pentru a evita apariția ceții.

Dacă Stellina deschide observarea astronomică prin funcțiile sale automate și prin conectivitatea sa, prețul de 3000 € totuși ne pune pe gânduri. Precomenzile sunt posibile direct pe site-ul fabricantului. Trebuie plătit un avans de 300 € pentru o livrare promisă de Crăciun 2019. Totuși, site-ul nostru a fost  trimis către un mesaj de eroare care indică o lichidare a stocului.