Android Q va oferi un mai bun suport pentru aceste noi tehnologii ce vor fi dezvoltate în lunile și anii ce urmează

Google și-a arătat, în mod clar, susținerea față de smartphone-urile pliabile în cadrul conferinței sale anuale dedicate dezvoltatorilor, Google I/O. Producătorul Android afirmase deja în luna noiembrie a anului trecut că va susține device-urile cu un design pliabil precum Samsung Galaxy Fold însă joi Google a confirmat în mod oficial sosirea unor noi instrumente care contribuie la îmbunătățirea compatibilității. Acest lucru este valabil și în cazul camerelor pliabile.

Pregătiți pentru revoluția device-urilor pliabile?

„Putem fi martori la reinventarea formatului smarphone-urilor,” a afirmat într-un interviu Sameer Samat, vicepreședinte al diviziei de Management de Produs pentru Android, cu privire la telefoanele pliabile. Telefoanele pliabile încearcă de revoluționeze industria telefoanelor cu un design nou care te ajută să extinzi dimensiunea ecranului fără a face device-uri mai mari. Acest lucru poate contibui la transformarea unui telefon în tabletă, așa cum este cazul telefoanelor Fold sau Huawei Mate X.

Vei putea vedea, de asemenea, telefoane mai mici care se deschid pe vericală, precum Motorola Razr și chiar modele care se pliază în jurul încheieturii mâinii, precum un ceas. „În mod normal, un telefon și o tabletă reprezintă două device-uri, deci dacă te-ai putea gândi la ele ca la același device…ar putea fi drăguț”, spune Sameer Samat.

Facilitarea susținerii acestui format

Instrumentele Google pentru dezvoltatorii de aplicații provin din strânsa colaborare pentru Galaxy Fold. După ce a lucrat cu Samsung  și cu alte branduri ce nu au fost făcute publice, Google își deschide codurile și instrumentele către fabricanții de echipamente inițiale.

„Dezvvoltorii nu își planifică aplicațiile cu ideea că vor fi două ecrane diferite”, spune Samat. „Vroiam să facem codarea cât mai ușoară posibil. Dacă faci ușor acest proces și oamenii văd că pot începe să experimenteze și că este posibil, se poate accelera dezvoltarea întregii categorii.”

Google lucrează, de asemenea, la Pixel, smarphone-ul sau pliabil, cel puțin pentru testări interne. „Suntem în faza de prototip și lucrăm de ceva timp”, a afirmat într-un interviu dat săptămâna trecută la sediul central Google, Mario Queiroz , Manager de Dezvoltare Pixel.

 

Dar un smartphone cu o camera retractabilă?

Telefoanele clasice sunt subiectul unor schimbări serioase. Existră acum mai multe modele cu camera care ies în afară sau clisează ăn afara carcasei și chiar se rotesc pentru a face fotografii bidirecționale, precum Samsung Galaxy A80. Se zvonește și că One Plus 7 va fi dotot cu o camera retractabilă atunci când va fi lansat, pe 14 Mai.  Design-ul reprezintă o modalitate de evitare a existenței unui șant în cadrul ecranului.

 

Google lucrează cu partenerii săi pentru a se asigura că diferiții producători de telefoane nu trebuie să își facă griji cu privire la poziționarea exactă a camerei pentru a folosi soft-ul Android. Fiecare telefo are o rețea de camere diferită ceea ce înseamnă că dezvoltatorii trebuie să adauge cod pentru a-și optimiza aplicațiile. În acest scop, Google crează un instrument numit CameraX care asigură dezvoltatorilor un „layer de abstractizare” astfel încât să nu trebuiească să realizeze alt cod pentru fiecare confirgurație nouă.

Sursa