Robotul Daisy poate dezasambla 1.2 milioane de telefoane pe an, 200 pe oră

Daisy este un robot de 10 metri lungime, creat de Apple pentru a dezasambla iPhone-urile cu cele cinci brațe ale sale. Un ansamblu de servomecanisme, șurubelnițe etanșe și alte părți ce se mișcă poate reprezenta soluția pentru viitorul reciclării electronicelor. Anunțat încă de anul trecut, robotul se află la sediul noului laborator de recuperare de elemente hardware construit de Apple în Texas. Locul este special conceput pentru tehnologia Daisy și reciclarea avansată a electronicelor. Apple spera ca proiectul să atragă universitățile, companiile de reciclare și alte companii.

„Obiectivul nostrum ambițios este realizarea tuturor produselor din materiale reciclate”, spune Lisa Jackson, vicepreședinte Apple în domeniul mediului și al inițiativelor sociale. „Necesită timp dar și inovare. Cei de la cnet.com au putut vizita laboratorul unde funcționează robotul. Mai jos este raportul lor în fotografii:

Putem vedea aici o mașină tradițională de reciclare a electronicelor, care pulverizează dispozitivele electronice cu scopul de a face vizibile materialele prețioase și de a le colecta.

Din păcate, aceste materiale se amestecă și devin impure pe parcursul procesului.

Liam, primul robot de reciclare Apple, a fost lansat în 2016 și a fost folosit pentru a dezasambla iPhone 6. El demonta un telefon în 12 minute.

Un iPhone își începe pe banda rulantă drumul către Daisy.

În primă fază, Daisy blochează un set de știfturi între ecranul telefonului și cadru pentru a le separa.

În etapa următoare, un iPhone își pierde bateria și șuruburile.

Cum se scoate o baterie lipită de carcasa telefonului? Dezlipiți lipiciul cu aer înghețat și loviți-o cu putere. Bateria cade.

Apoi, șuruburile care susțin placa electronică sunt extrase. Daisy identifică telefonul și unghiul în care este poziționat pentru a asigura precizia mișcărilor sale.

În ultima etapă, Daisy scoate camerele, senzorii haptici, difuzoarele și alte elemente. Tot ceea ce rămâne este carcasa de aluminiu ce poate fi recuperată pentru a fi reciclată.

Sursa