Chiar și Mona Lisa poate fi imitată…

Imaginează-ți că cineva poate crea un video fals cu tine doar furându-ți fotografia de profil. Din fericire, utilizatorii rău voitori nu au încă acces la această nouă tehnologie dezvoltată de Samsung.

Programul de creație Deepfake – o tehnică de realizare a imaginilor ce folosește inteligența artificială – necesită, în mod normal, o bază de date mare pentru a realiza un cadru realist fals. Dar acest lucru era valabil în treecut. Samsung a realizat un nou sistem care poate realiza rapid un videoclip fals dar de calitate. Această tehnologie poate fi folosită, desigur, pentru amuzament, dar și pentru a da viață portretelor clasice – de exemplu, Mona Lisa, al cărei zâmbet enigmatic este animat în cadrul a trei videoclipuri diferite. Aplicația, însă, ridică semne de întrebare cu privire la riscut dezinformării, falsificărilor electorale sau fraudelor.

Cercătărorii văd inoviația lor folosită într-o varietate de aplicații, inclusiv jocuri video, filme și televiziune. În mod normal, se cere educarea unui sistem de inteligență artificile pe un set mare de imagini ale unei singure personae. Având în vedere că era necesar un număr mare de fotografii, publicul țintă era format, în general, din persoane publice precum celebrități și politicieni.

Sistemul Samsung folosește un truc ce pare inspirit din celebra afirmație a lui Graham Bell: „Înainte de orice, pregătirea este cheia succesului”. Sistemul începe cu o etapă lungă de „meta-invățare” în cadrul căreia acesta analizează mai multe videoclipuri pentru a învăța cum se mișca chipurile umane. Apoi lucrurile învățate sunt aplicate asupra uneia sau mai multor fotografii pentru a produce un videoclip realist.

Sursa