Drona a călătorit mai mulți kilometri înainte de a ajunge, cu succes, la Universitatea Centrului Medical Maryland.

O femeie din Baltimore este mândra deținătoare a unui rinichi unic: acesta este primul organ transplatat cu ajutorul unei drone și implantat apoi cu succes.

Rinichiul, păstrat într-un răcitor special, a fost transportat de către dronă dintr-o locația aflată la câteva mile de Universitatea Centrului Medical Maryland (UCMM). Apoi, el a fost implantat unei femei în vârstă de 44 de ani care făcuse dializă în ultimii opt ani. Zborul, care a durat aproximativ 10 minute, a fost o demonstrație a unui sistem aerian personalizat, fără pilot. Echipa UCMM dovedise deja că un organ poate fi transportat cu o drona însă aceasta a fost prima dată când organul a fost implantat după zbor.

„Trebuie să realizăm un sistem nou care să se încadreze în structura regulamentară a FAA dar care să poată susține și greutatea suplimentară a organelor, camerelor și sistemelor de urmărire, comunicare și securitate într-o zonă urbană cu populație numeroasă”, a afirmat Matther Scassero, director al centrului de testare UAS din cadrul Universității din Maryland.

Proiectul a fost coordonat de Joseph Scalea, unul dintre chirurgii care a realizat transplantul. El speră ca această experiență să ajute la optimizarea sistemului de livrare a organelor către pacienții care au rapid nevoie de ele. „Este o rețea complicată de curieri și costuri ridicate cu zborurile charter, pe care consider că le putem evita.”

Utilizarea dronelor poate scurta cu câteva ore timpul de livrare al organelor ceea ce înseamnă cu până la 2500 de alte organe de același tip ce devin disponibile pentru implant. Mai trebuiesc realizate multe cerceări pentru a exista certitudinea că transportul aerian într-o cutie este un mod sigur de transport al tuturor organelor. Însă într-un viitor nu foarte îndepărtat, rinichii și alte părți ale corpului vor putea călători în spațiul aerian pentru a salva zilnic alte vieți.