Acesta este RoboRaise, asistentul robot în operațiuni de mutare. Dezvoltat de MIT, el detectează tensiunea musculară a echivalentului său uman, necesară pentru a ridica un obiect în același timp cu el.

În Statele Unite, cercetătorii MIT de la laboratorul de computere și inteligență articificală (CSAIL) au inventat robotul asistent pentru mutări. În loc să fie programat ca un robot ce execută mișcările, RoboRaise a fost conceput ca un braț robot ce poate să își sincronizeze forța și mișcările cu cele ale omului, cărând împreună un obiect.

Principiul de bază este cel folosit atunci când două persoane doresc să mute un obiect greu și voluminos. Cei doi își sincronizează forțele încă de la început.

Mână în mână cu roboții

În mod normal, device-urile electronice pot comunica prin mijloace diferite precum imagini, voce, gesturi sau diferiți senzori (laser, radar…).

În acest caz, modul de interacțiune cu o mașină este fără precedent. Robotul preia tensiunea din mușchiul biceps al partenerului său uman. Acest lucru se realizează prin plasarea unor electrozi (EMG) pe brațul persoanei și conectarea lor la robot. Mai exact, algoritmul analizează semnalul electric dat de mușchi atunci când persoana îi flexează, relaxează, mișcă în sus și în jos. Având această informație, robotul ca avea imediat idea de mișcare și va cunoaște puterea necesară pentru a ridica un obiect.

Sursa